Pieni lukupäiväkirja

keskiviikko 27. helmikuuta 2008

Alain De Botton: Kuinka Proust voi muuttaa elämäsi

Tuntuuko joskus, että jokin kirja on juuri sinulle tarkoitettu?

"Läheinen yhteys oman elämämme ja lukemiemme romaanien välillä saattaa olla syy miksi Proust väitti, että

Tosiasiassa jokainen lukija on lukiessaan oman itsensä lukija. Kirjailijan teos on vain jonkinlainen näkölaite, jonka hän ojentaa lukijalle, jotta tämä pystyisi erottamaan jotakin sellaista, mitä ei ehkä olisi nähnyt itse. Se että lukija sisimmässään tunnistaa sen mistä kirja kertoo, todistaa kirjan olevan tosi."

s. 30 Alain De Botton: Kuinka Proust voi muuttaa elämäsi (Otava 2007)

Tämä kirja on nautinto. Onneksi otin sen monen taistelun jälkeen kirjaston uutuushyllystä. Olin nähnyt sen siellä ainakin kolme kertaa ja joka kerta olin vastannut kirjan "kysymykseen": "No, ei mitenkään".

Kirjan nimi siis ärsytti minua. Kirjan sisältö ei sitten ärsyttänyt ollenkaan. Tämä on ihan oikeasti lumoava kirjallinen elämäntaito-opas lukijoille ja kirjoittajille, kaikille.

Tämä on sellainen kirja, josta haluaisi kirjoittaa erittäin pitkän postauksen. Mutta sitä en tee.

Netistä löytyy jo valmiiksi arvosteluja:

HS lukupiiri: Voiko Proust muuttaa elämäsi?
Luetut 2006-2007


Parempi on, että luette kirjan ihan itse ja kiinnostutte ehkä myös Marcel Proustista. Ajattelin itse kokeilla lukea edes hieman Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarjaa.

4 kommenttia:

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Niinpä, hyvä taideteos; kirja, maalaus, sävellys jne. on kuin peili. Kenties kuin vahvistin - itseydestä löytyviä piirteitä tietoisuuteen nostava väline.

Raju urakka on muuten heittäytyä Kadonneen ajan syövereihin... Ei ihan Päätalon mittainen kokonaisuus, mutta massiivinen kuitenkin.

-gs

HeidiR kirjoitti...

Oletan, että olet lukenut Proustisi?

Ajattelin siis hieman tutustua ensimmäiseen osaan. Arvelen, etten jaksa lukea kovin pitkälle, koska en ole oikein koskaan ollut hitaan proosan ystävä. Mutta mistäpä sen tietää, jos se viekin mukanaan?

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Muutenkin reikäisessä emmentaljuustosivistyksessäni on tässäkin kohtaa aukko, Marcel Proustin kokoinen, ammottava aukko...

-gs

Anonyymi kirjoitti...

Hmhhhhh. : ) Täähä vaikuttaa hyvälle : ) Ainaskii miälenkiintoiselle. Pakko myöntää... Hmm.